naar de Art-abstract thuispagina
   
  de KUNSTENAARS
en hun kunst
  verfijnd ZOEKEN
in de kunstwerken
  ARTIKELEN
over de kunstenaars
   
  FOTO'S van
vorige exposities
   
  KOPEN
en kunst-UITLEEN
   
  CITATEN
uit de abstracte kunst
  ARTIKELEN
over abstracte kunst
  CONTACT
         
 

Overige citaten en quotes van Nederlandse
en Belgische kunstenaars

  Overige citaten en quotes van
Nederlandse en Belgische
kunstenaars
Citaten en quotes
van kunstenaars
internationaal
 
     
 

Bertrand, Gaston

citaten en quotes:

Het gaat (bij het abstracte schilderen) om een bezinkingsproces, een zoeken naar zuiverheid van vorm en materie.. .Het zijn, zo u wilt, mentale en gevoelige beelden die volgens de bijzondere wetten van de schilderkunst worden samengesteld.

Boel

Wanneer de artiest van zichzelf zegt dat hij een abstract of een non-figuratief schilder is, dan moet hij ervoor zorgen dat het oppervlak zuiver en vlak is, zonder vervormingseffecten als perspectief en diepte.

Bonnet, Anne

Is totale abstractie niet iets onmogelijks, wanneer men denkt aan de immense verscheidenheid aan vormen die in de natuur aanwezig zijn? Voor mij bestaat het echte abstracte niet in het eindeloos herhalen van bepaalde geomtrische vormen, maar wel in het scheppen van een nieuwe levende wereld voor elk kunstwerk.

Bury, Paul (1922 - ..)

Wat een genoegen om tussenbeide te komen in de eerbiedwaardige orden van de geometrie, de decors en gezichten, en zich in te beelden dat men op die manier de Zwaartekracht kan kittelen.

Carrey, Georges (1902 - 1953)

Wanneer men in een schilderij niet langer een appel (1952) een peer of een naakte vrouw zal willen zien, zal men het ook zonder het woord 'abstract' kunnen stellen.. ..Dan zal enkel het schilderij nog overblijven.

Delahaut, Jo

...ik droom van een schilder die gedurende heel zijn leven doeken zou schilderen met maar een enkele kleur en die zou trachten aan die kleur de nuance van zijn expressie te geven. Bijvoorbeeld een doek in een zwart dat lacht, een zwart dat provoceert, een zwart dat zacht en lief is.. .Zoiets is slechts realiseerbaar door iemand die volledig van deze wereld is afgesneden...

Diederen, Jef (1920)

Het dier (in je, fh) schildert jou.. ..Als je veel impulsen hebt, kies je de vorm en het materiaal waarin je sneller kunt werken.

Cézanne, vooral in zijn schilderijen van de Montaigne Sainte-Victoire, met die wonderbaarlijke eenheid van aarde en hemel, met zijn opgeven van het illusoire, met zijn consequente zoeken naar de vormenwereld achter de zichtbare realiteit, dat zie ik toch wel als het begin van de grote omwenteling.

Flouquet, Pierre (1926 - ..)

Net zoals het vlees niet moe wordt van creeren wordt de geest, die fabriek van mooie en zuivere vormen, niet moe van uitvinden. Net zoals het leven leven verwekt, brengt de geest geest voort, veroorzaakt perfectie perfectie.

Joostens, Paul

Wat nodig is, is de durf van de emotie.. .ik wil het minimum aan materie. Geen kleuren maar reflecties, een minimum aan manuele inspanning en een maximum aan kwaliteit... Kunst is geen wetenschap maar emotie.

Lismonde, Jules (1908 - ..)

Een werk is zoals een wandeling, men moet in een tekening zijn benen kunnen uitslaan, uiteraard in een landschap van de geest.

Laccase, Joseph

Met de ogen van de ziel zien wat de geest heeft opgebouwd wanneer het oog droomt..' Schilderen is niet de voorstelling van het reeds geziene, maar een houweelslag in het onzichtbare.

Magnelli, Alberto (1949)

Het is makkelijk krommen of evenwijdigen te trekken, en visuele of imaginaire vormen te bedenken. Maar het is moeilijk er vuur in te leggen en ze op te laden met expressiviteit.

Michaux, Henri

Ik zou het fluidum tussen de mensen willen schilderen. Ik zou ook de mens buiten zichzelf willen schilderen, zijn ruimte schilderen. Waarom zou het beste van de mens buiten hemzelf picturaal niet communiceerbaar zijn?

Peters, Henk (1925)

De vormgeving van de straaljager kwam zonder Arp en Brancusi.

Wij wilden contact met het hier en nu, niet met de maan.

Seuphor, Michel

(echte naam is Fernand Berckelaers, 1901 - ..) Ik zet een lijn, ik zet een andere lijn.. ..tussen die lijnen gaat iets aan te trillen, in de witte ruimten krijgen vormen substantie. Het ongeschrevene wordt leesbaar..

Laten we om zoveel mogelijk misverstanden te vermijden zeggen dat de abstracte kunst de natuur niet weglaat, maar wel op een nadere manier tot uitdrukking brengt.

Ubac, Raoul (1970)

Feit is dat de abstracte kunst de schilderkunst in een nieuwe fase heeft gebracht die tot dan toe onbekend was. Het is een momentopname in de hele evolutie van de schilderkunst.

Wolvecamp, Theo (1925 - 1992)

Ik begin met een kleurvlak, met de materie; ik weet niet waar ik heen zal gaan. Ik improviseer, en tijdens de bijna automatische handeling van het schilderen begin ik me vrij te voelen.

De suggestie die uitgaat van de materie zet de creativiteit tot werkzaamheid aan. Het is de ontmoeting met de ruwe materie die mij de vormen en ideeen suggereert. In de stroom van een spontaan levensgevoel neemt dat wat in me leeft vorm aan. Het activeren van de scheppingsdrang zie ik als de voornaamste taak.

Zimmermann, Jaques

Het abstracte is voor mij geen genre uit de schilderkunst, noch een limiet. Het is een vertrekpunt. Vertrekkend van dat punt.. .. wordt het kunstwerk een ontdekkingsreis door denkbeeldige landschappen. Op die manier is de tegenstelling tussen het figuratieve en het abstracte niet langer pertinent.
(citaten en quotes van diverse kunstenaars)