naar de Art-abstract thuispagina
   
  de KUNSTENAARS
en hun kunst
  verfijnd ZOEKEN
in de kunstwerken
  ARTIKELEN
over de kunstenaars
   
  FOTO'S van
vorige exposities
   
  KOPEN
en kunst-UITLEEN
   
  CITATEN
uit de abstracte kunst
  ARTIKELEN
over abstracte kunst
  CONTACT
         
 

Citaten en quotes van de Belgische
Cobra-kunstenaar Pierre Alechinsky (1927)

  Citaten en quotes van
Nederlandse en Belgische
kunstenaars
Citaten en quotes
van kunstenaars
internationaal
 
     
  citaten en quotes, Alechinsky:
Wanneer een schilder denkt zich los te maken van de wereld buiten hem en in hersenspinsels ongekende vormen bedenkt waarmee hij een schilderij zal maken, vindt hij in deze expressie dezelfde kracht -ik zou zelfs zeggen: hetzelfde beeld- die hij al onbewust verkreeg door zijn gewoonte om de realiteit intens te ervaren.

Hier komt de schilder vooruit door spontaniteit.. .Het is ons dynamisme dat moet helpen ons ik te overstijgen, dat ons onderdompelt in troebel water, dat ons opnieuw laat ontdekken wat in ons is en wat buiten ons. Want uiteindelijk is het schilderij, al mag het ons non-figuratief voorkomen, door zijn bestaan zelf realiteit geworden.

Het belangrijkste is dat wij die deel uitmaken van de realiteit, in onszelf een innnerlijk schrift ontdekken dat leidt tot de organische ontdekking van onszelf, zonder angst om onszelf onder te dompelen in de aarde, de zee, het vuur of de lucht.

Enkel tijdens de actie kan de idee de materie beinvloeden.

Teveel moderne schilders stellen zich gewoon tevreden met het toeval, met de vlek in haar ruwe, nietszeggende vorm.

Wie steeds de onmiddelijke gedachte afwisselt met de onmiddelijke actie is geen abstract schilder. Degene die in ruime mate vertrouwt op zijn hand en de prachtige of choquerende sporen van de verbeelding die zij op het doek achterlaat.. ..diegene bouwt een CONCREET beeld op.
(citaten en quotes, Pierre Alechinsky, - Cobra)